Reisverslag Elzas

Nagenieten Winemaker’s Dinner

6 oktober 2019

Reisverslag Elzas:

Op een druilerige dag vertrekken we over de Route des Vins d’Alsace richting Mittelwihr. Al gauw verlaten we deze route, die langs allerlei pittoreske dorpjes kronkelt en die we tenslotte al eerder gedeeltelijk reden, voor een vlotter traject via de snelweg. Het laatste stuk sluit weer aan op deze befaamde wijnroute en we arriveren inmiddels in Mittelwihr. Midden in het dorp, in de schaduw van de kerktoren, bevindt zich de Cave van Domaine Specht. Specht senior ontvangt ons omdat junior tijdelijk in het buitenland verblijft.

In Elsàss Duits, een dialect dat langzaam verdwijnt doordat de jongere generatie enkel nog Frans spreekt, leidt hij ons rond door de kelders. Alles staat, gepoetst en wel, klaar voor de oogst die over ongeveer een maand zal beginnen. Grote foeders die al decennia in gebruik zijn en die hij zelf als kind (een volwassene past niet door het luikje) nog van binnen heeft geschrobd naast moderne tanks van roestvrijstaal.

Trots liet hij ons de ultramoderne pneumatische pers zien, sinds kort in gebruik. Tijd om te proeven. We proeven diverse wijnen, ook die van de Grand Cru: Mandelberg. Een mooie droge stijl die ons aanspreekt.

Senior erkent het ‘probleem’ dat veel producenten nog steeds de zoetere stijl aanhangen waardoor de Elzas wijnen in West-Europa veel markt hebben verloren ten gunste van bijvoorbeeld de drogere Duitse en Oostenrijkse wijnen.

Het bezichtigen van de wijngaarden die over meer dan 50 percelen verspreid liggen over Mittelwihr en de aangrenzende dorpjes laten we voor een andere keer. Met een paar flessen wijn, voor op het terras van ons vakantiehuisje, en een traditionele op hout gestookte Marc de Gewurztraminer vertrekken we richting Ribeauvillé.