Wijn van de maand: juli & augustus

– Heinz Bauer Grüner Veltliner Classic
– Heinz Bauer Zweigelt Classic

WIT – Heinz Bauer Grüner Veltliner Classic : van €11,99 voor €10,99 per fles
ROOD – Heinz Bauer Zweigelt Classic: van €11,99 voor €10,99 per fles

Doosprijs:
6 flessen €60
Combineren mogelijk

Weingut Heinz Bauer is opgericht vlak na de 2e WO door grootvader Henrich. Kleinzoon Heinz Bauer, de huidige wijnmaker, heeft samen met zijn vrouw Sandra de dagelijkse leiding. Het wijnhuis bezit 8 hectare aan eigen wijngaarden, goed voor een totaalproductie van (slechts) 30.000 flessen per jaar.
Wijnhuis Bauer is een echt familiebedrijf en heeft maar één doel en dat is het produceren van kwaliteitswijn. Volgens de wet is het toegestaan om 6700 liter wijn te produceren per hectare voor het predicaat kwaliteitswijn, maar de familie Bauer hanteert een maximale opbrengst van 3000 liter per hectare. De druiven worden hier enkel met de hand geplukt en tevens wordt er gebruik gemaakt van de modernste keldertechnieken om frisse, zuivere wijnen te maken.

Witte wijn:
HB Grüner Veltliner Classic

Wijngaard & Vinificatie:
De wijngaard ligt direct naast het wijnhuis binnen de gemeente Kollnbrunn en Bad Pirawarth. De wijngaard is slechts 3 hectare groot en de bodem bestaat voornamelijk uit compacte klei. Halverwege september worden de druiven handmatig geplukt. Na het verwijderen van de steeltjes en het kneuzen van de druiven volgt een koude schilinweking. Hierna gaat men over tot de vergisting op RVS tank op een gecontroleerde temperatuur van 15-16 graden voor de duur van een week. Na afloop rijpt de wijn nog enkele maanden op zijn lie en wordt vervolgens overgestoken naar een andere RVS tank voor verdere rijping.
Vlak voor botteling vindt een lichte filtering plaats.

Karakteristiek:
Lichtgeel met groene reflexen met een zeer aangename aromatische neus van voorjaarsbloesem, honing, banaan en wit fruit.
Zeer frisse aanzet met tonen van peer, meloen en witte peper.
De afdronk is droog en plezierig met een lichte kruidigheid.

Wijn/spijs combinatie:
Zeer geschikt als aperitief, maar ook perfect bij zomerse salades, de Aziatische keuken of sushi. Serveertemperatuur: 9-10 graden.

Rode wijn:
HB Zweigelt Classic

Wijngaard & Vinificatie:
De wijngaard is slechts 1,2 hectare groot en ligt rond het plaatsje Kollnbrunn op een hoogte van 250 meter boven zeeniveau. De grond bestaat vooral uit diepe donkere klei: Lehm-Löss genaamd.
Na de handmatige pluk worden de druiven ontsteeld en zacht geperst en start de vergisting op een gecontroleerde temperatuur van 25 graden. Dit proces duurt circa 14 dagen gevolgd door de malolactische gisting. Vervolgens worden de vaste bestanddelen verwijderd en rijpt de wijn minimaal 1 jaar op eikenhouten vaten met een capaciteit van 1000 liter. Heinz Bauer gebruikt eiken vaten die afkomstig zijn uit het eigen gebied, het Weinviertel.

Karakteristiek:
Intens donkerrood van kleur met in de geur vooral rode bessen, bramen en witte peper. De smaak is evenwichtig met zachte rijpe tannines en in de afdronk lichte kruidigheid en accenten van specerijen. ​

Wijn/spijs combinatie:
Heerlijk bij licht pittige gerechten en gegrild rood vlees van de barbecue, maar ook licht gekoeld als zomers aperitief in de tuin of in de picknickmand.
Serveertemperatuur: 16-18 graden (bij zomers weer gekoeld serveren).

Whisky van de maand: juli & augustus

Edradour Distillery
Ballechin Heavily Peated 10YO
Natural colour, unchill filtered
Highland Single Malt Scotch Whisky ABV 46%

Actieprijs => van €54,99 voor €44,99

Edradour Distillery was, met slechts 2 ketels en 3 werknemers, jarenlang de kleinste distilleerderij van Schotland. Een rondleiding en proeverij duurde nog geen uur en dan stond je weer buiten op de stoep. Na een 4 jaar durende verbouwing waarbij een 2e distilleerderij gebouwd werd naast de oude en 2 extra ketels werden geïnstalleerd draait de boel weer op volle toeren, dit resulteert in zo’n 200000 liter alcohol per jaar waarvan slechts 13000 liter peated. Deze peated versie, Ballechin genaamd, wordt sinds de overname in 2002 door Signatory gestookt. Na een aantal experimentele bottelingen (The Discovery Series) verscheen in 2014 uiteindelijk deze standaard botteling: Ballechin 10YO.

At Edradour, Ballechin is the name we use to distinquish our heavily peated distillate from our non peated production. The name Ballechin, originates from a fellow Perthshire farm distillery, which sadly closed its doors in 1927. There, Alfred Barnard, who catalogued all the distilleries in United Kingdom in the 1880’s, made reference to having experienced a peated whisky.

Ballechin is the heavily peated distilation we have been making at Edradour Distillery since 2003. Distilled using barley which has been infused with peat to a level of at least 50ppm during the drying process, the spirit produced is then matured in the finest oak casks from the USA and Europe.

Our commitment to quality means, that no casks will be used for more than two maturation cycles. This bottling is predominantly from ex Bourbon casks with a generous top dressing of ex Oloroso Sherry casks, to create added depth and greater complexity. It has been bottled at 46%, without chillfiltration, to retain the true cask character.

No colour has been added, the colour of the whisky has come entirely from the casks during the maturation cycle. Due to non-chillfiltration when adding water the whisky may turn cloudy; this is perfectly normal and not a cause for concern. Most casks have been fully matured on site and all bottling takes place in our purpose built bottling facility at the distillery.

Visit: edradour.com

Geerlaan 7
2981 AP Ridderkerk

Wij bezorgen ook aan huis/bedrijf.

Gratis bezorging vanaf € 50,00 in de regio

Ridderkerk, Barendrecht, Zwijndrecht,
Hendrik-Ido-Ambacht en Rotterdam Zuid.

KVK : 69744386

Bedrijfs Informatie: