november


Wijn van de maand:
Italië, Molise Tenimenti Grieco
– 2021 Anima Osca Bianco IGT Terre Degli Osci
– 2020 Anima Osca Cabernet Sauvignon IGT Terre Degli Osci
WIT – Anima Osca Bianco, nu voor €9,99 per fles
ROOD – Anima Osca Cabernet Sauvignon, nu voor €9,99 per fles
Doosprijs:
6 flessen €55
Combineren mogelijk
Molise, de op één na kleinste regio van Italië, is een regio in Zuid-Centraal Italië. Tot 1963 behoorde Molise tot de regio Abruzzo, maar dit zijn nu twee afzonderlijke regio’s. Het landschap van Molise wordt gekenmerkt door de glooiende uitlopers van de Apennijnen. Molise heeft daarnaast een relatief lange kustlijn aan de Adriatische Zee, waar je prachtige, rustige zandstranden kunt vinden met hier en daar Trabocchi, vissershutjes op houten palen. Molise is niet alleen onontdekt als vakantiebestemming maar ook de wijnen van daar kom je hier toch nog veel te weinig tegen, ondanks de uitstekende kwaliteit. Voor de witte wijnen maakt men vaak gebruik van de druivenrassen: Trebbiano, Falanghina, Bombino en Malvasia. De rode wijnen worden voornamelijk gemaakt van: Montepulciano, Sangiovese, Aglianico en Tintilia (de bergdruif).
In 2013 heeft de familie Grieco het wijnhuis Tenimenti Grieco overgenomen, in totaal zo’n 80 hectare groot inclusief alle wijngaarden. De meeste wijngaarden liggen direct aan het wijnhuis in de plaats Portocannone. De rest ligt verspreid over de regio langs de Adriatische kust. Bij zonnig weer kun je vanaf deze wijngaarden in de verte de Tremitische Eilanden zien liggen. Antonio Grieco heeft de dagelijkse leiding overgenomen en heeft het wijnhuis de laatste jaren weer terug op de kaart gezet (nationaal & internationaal). Er is geïnvesteerd in modern equipment in de wijnkelder en in de wijngaarden zijn nieuwe ranken aangeplant en oude wijngaarden hersteld. Kortom: Tenimenti Grieco is klaar voor de toekomst!
Witte wijn:
2021 Anima Osca Bianco IGT Terre Degli Osci
Druivenras:
Falanghina (50%), Chardonnay (40%) en Pinot Grigio (10%)
Wijngaard & Vinificatie:
Handmatige oogst half september. Ontsteeld, gekneusd en vervolgens licht geperst. Selectie van verschillende fracties van de most, klaring, stabilisatie en verwijderen van de vaste deeltjes. Temperatuur gecontroleerde vergisting rond 16 graden voor zo’n 15 dagen. Rijping op de gistcellen die wekelijks worden omgeroerd voor extra aroma’s. Botteling in maart.
Wijnbeschrijving:
Deze rijke witte wijn geurt heerlijk naar geel fruit zoals perzik en gele meloen. De smaak is zeer vriendelijk en rond met veel fruittonen van rijpe peer, wilde perzik en een hint van tropisch fruit. De wijn is mooi in balans en heeft een medium body met in de afdronk een lichte minerale toets.
Wijn/spijs combinatie:
Als aperitief, bij aangeklede salades, koude kip, sushi of gegrilde gamba’s.
Serveertempteratuur 11-12 graden.
Rode wijn:
2020 Anima Osca Cabernet Sauvignon IGT Terre Degli Osci
Druivenras:
Cabernet Sauvignon
Wijngaard & Vinificatie:
Handmatige oogst begin oktober. Temperatuur gecontroleerde vergisting rond 25 graden voor ruim een week. Lichte persing en selectie van verschillende fracties van de jonge wijn. Rijping op RVS tank. Botteling in maart.
Karakteristiek:
Zeer intens diep donkerrood met een paarse gloed. Een fris, zuiver bouquet van zwart bosfruit (bramen en bosbessen) en kruidige specerijen. Een volle en warme aanzet met veel sappig fruit, maar ook zeker de nodige kruidigheid zoals peper, nootmuskaat en mediterrane kruiden. De afdronk is mondvullend, aanhoudend en sappig.
Wijn/spijs combinatie:
Bij gegrild rood vlees, huisgemaakte stoofpotjes, eendenborst met koekkruiden of een kwarteltje met bospaddestoelen. Maar ook bij een borrelplankje met droge worst en (half) harde kazen niet te versmaden.
Serveertemperatuur 17-18 graden.
Meer info: http://tenimentigrieco.it/en/
|
|


Whisky van de maand:
Zuidam Distillers
Millstone Oloroso Sherry Cask
Dutch Single Malt Whisky
Batch 010917/240823
ABV 46%
Actieprijs €36,99 per fles 0.7 liter
Nu met gratis proefglas (zolang de voorraad strekt)
De geschiedenis van Millstone begint in 1975 met de oprichting van Zuidam Distillers (toen Baarle International). Fred van Zuidam heeft daarvoor twintig jaar bij De Kuyper in Schiedam gewerkt en besluit dat het tijd is om voor zichzelf te beginnen. Op een stukje grond in Baarle-Nassau wordt een kleine, ambachtelijke distilleerderij gebouwd. In eerste instantie worden alleen likeuren geproduceerd, maar later komen daar ook andere dranken bij, zoals korenwijn, genevers en kruidenbitters maar ook gin en vodka. Zuidam is één van de laatste zelfstandige distilleerderijen van Nederland. Zij produceren al hun distillaten zelf en op ambachtelijke wijze. Er wordt alleen gebruik gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Als begin jaren negentig oudste zoon Patrick bij het bedrijf betrokken raakt, is dat de start van grote veranderingen. Hij begint in 1997 te experimenteren met het maken van whisky. Eerst alleen van gemoute gerst, maar later ook van het veel lastiger te distilleren rogge. De resultaten zijn in eerste instantie niet bemoedigend, maar vanaf 1999 is de kwaliteit op het vereiste hoge niveau. Desondanks komt Millstone Dutch Single Malt Whisky pas begin 2007 op de markt. Gebleken is dat de whisky een langere rijpingstijd nodig heeft om volledig tot zijn recht te komen. Aanvankelijk wordt er slechts mondjesmaat gebotteld, maar als vanaf 2012 een twaalf jaar oude op Sherryvaten gerijpte versie internationaal hoge ogen gooit, is dat de grote doorbraak. De capaciteit wordt flink uitgebreid met de aanschaf van twee nieuwe stills en er wordt een nieuw vatenhuis voor 1500 vaten gebouwd. Voor de rijping wordt van diverse soorten vaten gebruik gemaakt, Sherry- en Bourbonvaten en vaten van nieuw Amerikaans en Frans eiken. Ondanks deze uitbreiding wordt alles nog steeds op dezelfde ambachtelijke wijze geproduceerd. Zoals het graan, dat in een Ulvenhoutse molen speciaal voor Zuidam wordt gemalen. Dat het een echt familiebedrijf is, blijkt uit het feit dat moeder Hélène en jongste zoon Gilbert ook nadrukkelijk hun rol vertolken.
Millstone Oloroso heeft een onderliggend fruitig karakter dat zorgvuldig wordt gecreëerd door het kristalheldere beslag en de lange koele gisting met zowel brouwers- als distilleergist. Gevolgd door een langzame en zachte distillatie voordat deze whisky wordt gevuld in de beste Oloroso vaten die we kunnen vinden. In 2019 won deze whisky een gouden medaille in de Wizards of Whisky Competition in Londen.
Zie ook: http://www.zuidam.nl
