
Wijn van de maand: april
– Le Pianure Pinot Grigio DOC Delle Venezie
– Le Pianure Merlot IGT Trevenezie
WIT – Pinot Grigio: van €8,99 voor €7,99 per fles
ROOD – Merlot: van €8,99 voor €7,99 per fles
Doosprijs:
6 flessen €40
Combineren mogelijk
In 1910 werd dit wijnhuis opgericht door Francesco Stocco in het plaatsje Bicinicco, provincie Udine, onderdeel van de regio Friuli-Venezia Giulia. Kleinzoon Giordano bouwde een eigen wijnkelder in de jaren ’60 en zorgde voor schaalvergroting binnen ItaliĂ«. Heden ten dage zijn het achterkleinzoon Andrea Stocco, gediplomeerd oenoloog en tevens de huidige wijnmaker, samen met vrouw Daniela en zus Paola die verantwoordelijk zijn voor inmiddels 60 hectare wijngaarden.
Witte wijn: Druivenras: Wijngaard & Vinificatie: Wijnbeschrijving: Wijn/spijs combinatie:Â Â Â Rode wijn: Druivenras: Wijngaard & Vinificatie: Wijnbeschrijving: Wijn/spijs combinatie:Â Â Â |



Whisky van de maand: april
Glen Scotia Double Cask 46%
Single Malt Scotch Whisky
Classic Campbeltown Malt
Matured in American Oak Barrels and Pedro Ximenez Sherry Casks
Rich & Spicy
Alleen deze maand ter introductie:
Actieprijs => € 39,99 per fles + gratis Glen Scotia Tasting Glass
Na de laatste overname in 2014 door Exponent Private Equity Onderdeel hiervan is deze in 2015 geïntroduceerde Double Cask. De whisky kreeg zijn aanvankelijke rijping in traditionele barrels en werd voor een finish overgestoken op een combinatie van first-fill bourbon barrels en Pedro Ximénez sherryvaten.
Dit geeft de whisky een mooie balans tussen kruidigheid, tonen van fruit en het karakteristieke Campbeltownkarakter.
De distilleerderij van Glen Scotia ligt in de plaats Campbeltown en werd gebouwd in 1832 door de families Stewart en Galbraith. De eerste naam van de distilleerderij was Scotia en betekent “de vallei van Schotland”. Glen werd er pas later aan toegevoegd. In 1895 werd Scotia verkocht aan Duncan MacCallum, die in 1928 genoodzaakt was door slechte resultaten de distilleerderij te sluiten. Hij was zo radeloos dat hij zich in 1930 in het Campbeltown Loch verdronk. In hetzelfde jaar werd de distilleerderij gekocht door de Bloch Brothers, tevens eigenaren van de Scapa Distillery. Door de stijgende vraag naar whiskies van Campbeltown in die jaren, was Glen Scotia één van de drie distilleerderijen die in de jaren dertig weer direct in productie kon gaan. De andere distilleerderijen, zo’n 28 stuks, waren na de sluiting geheel ontmanteld, de stills en washbacks waren direct na de sluiting verkocht en ook de daken waren van de gebouwen gehaald. Vroeger moesten de eigenaren van onroerend goed dat nog gebruikt kon worden, dus ook bij leegstand, belasting betalen. Het gebouw was pas onbruikbaar zonder dak, in dat geval was geen belasting verschuldigd. In 1954 werd de distilleerderij verkocht aan Hiram Walkers & Sons. Na nog een overname en een uitgebreide verbouwing in de jaren 1979-1982 gaat de distilleerderij in 1984 weer dicht. In 1989 herstart de productie onder een nieuwe eigenaar, maar alweer een nieuwe eigenaar legt de distilleerderij in 1994 opnieuw in de mottenballen. Uiteindelijk wordt Glen Scotia in 1999 gekocht door Loch Lomond Distillery. In eerste instantie draait de distilleerderij onder supervisie van Springbank, maar vanaf mei 2000 draait Glen Scotia met eigen personeel. In de kleine distilleerderij staan maar één wash still en één spirit still die verhit worden met stoom. De zes washbacks zijn gemaakt van roestvrij staal. Het water voor de productie komt uit Cross Hill Loch, een door de Duke of Argyll, voor de watervoorziening van de distilleerderijen in Campbeltown, aangelegd kunstmatig meer. Glen Scotia heeft ook de beschikking over twee geboorde waterbronnen van zo’n honderd meter diep, die zich onder de distilleerderij bevinden.
Kleur: licht amber.
Neus: eerst zoetheid van romige karamel, zachte toffee en gekarameliseerde fruitsuikers, gevolgd door aroma’s van appels, perzik en getoast eikenhout met een licht drogend accent.
Smaak: vol en zoet met een aangenaam verlichtende tinteling van de alcohol, tonen van gerstemout en krentjes en rozijnen maken langzaam plaats voor het droge karakter van de spirit aangevuld met tonen van munt en kruiden. In de afdronk krijgt hij tonen van rokerig hout en lichte accenten van peper
Meer info:Â http://www.glenscotia.com

