Whisky van de Maand:

Van de onafhankelijke bottelaar The Islay Boys Limited:

Flatnöse Blended Malt Scotch Whisky 46% Un-Chillfiltered Small Batch

Prijs: van €42,99 voor €36,99 per fles - 70cl / 46%

I00% Malt. Lightly peated, hints of honey & citrus
The bolder, all malt brother of our Flatnöse Blended Scotch – a special whisky for Ketill Flatnose and his crew. Winner of the IWSC 2017 Silver 'Outstanding' medal!

Ketill Flatnöse was a Viking King of the Isles, of the late 9th century, while Magnus Bårelegs was a Viking King of Norway of the late 11th century: both of them were seafaring warriors who ruled the vast, rugged and wild western seaboard of Scotland. There successors were the Celtic Lord of the Isles, who ruled their domain from their base at Finlaggan on our home island, Islay.

Maandwijnen januari/februari

Oostenrijk

Heinz Bauer Grüner Veltliner Classic
Heinz Bauer Zweigelt Classic

Van € 11,99 voor € 10,99 per fles
Doosprijs (6 flessen) € 60
Combineren mogelijk

Weingut Heinz Bauer is opgericht vlak na de 2e WO door grootvader Henrich. Kleinzoon Heinz Bauer, de huidige wijnmaker, heeft samen met zijn vrouw Sandra de dagelijkse leiding. Het wijnhuis bezit 8 hectare aan eigen wijngaarden, goed voor een totaalproductie van slechts 30.000 flessen per jaar.
Wijnhuis Bauer is een echt familiebedrijf en heeft maar één doel en dat is het produceren van kwaliteitswijn. Volgens de wet is het toegestaan om 6700 liter wijn te produceren per hectare voor het predicaat kwaliteitswijn, maar de familie Bauer hanteert een maximale opbrengst van 3000 liter per hectare. De druiven worden hier enkel met de hand geplukt en tevens wordt er gebruik gemaakt van de modernste keldertechnieken om frisse, zuivere wijnen te maken.

Rode wijn:
2017 Zweigelt Classic

Wijngaard & Vinificatie:
De wijngaard is slechts 1,2 hectare groot en ligt rond het plaatsje Kollnbrunn op een hoogte van 250 meter boven zeeniveau. De grond bestaat vooral uit diepe donkere klei (lehm-Löss genaamd).
Na de handmatige pluk worden de druiven ontsteeld en zacht geperst en start de vergisting op een gecontroleerde temperatuur van 25 graden. Dit proces duurt circa 14 dagen gevolgd door de malolactische gisting. Vervolgens worden de vaste bestanddelen verwijderd en rijpt de wijn minimaal 1 jaar op eikenhouten vaten met een capaciteit van 1000 liter. Heinz Bauer gebruikt eiken vaten die afkomstig zijn uit het eigen gebied, het Weinviertel.

Karakteristiek:
Intens donkerrood van kleur met in de geur vooral rode bessen, bramen en witte peper. De smaak is evenwichtig met zachte rijpe tannines en in de afdronk lichte kruidigheid en accenten van specerijen. ​

Wijn/spijs combinatie:
Heerlijk bij licht pittige gerechten en rood vlees, maar ook uitstekend bij de andijviestamppot met gehaktbal en spekjes. Serveertemperatuur: 18-19 graden.

Witte wijn:
2018 Grüner Veltliner Classic

Wijngaard & Vinificatie:
De wijngaard ligt direct bij het wijnhuis binnen de gemeente Kollnbrunn en Bad Pirawarth. De wijngaard is slechts 3 hectare groot en de bodem bestaat voornamelijk uit compacte klei. Halverwege september worden de druiven handmatig geplukt. Na het verwijderen van de steeltjes en het kneuzen van de druiven volgt een koude schilinweking. Hierna gaat men over tot de vergisting op rvs tank op een gecontroleerde temperatuur van 15-16 graden voor de duur van een week. Na afloop rijpt de wijn nog enkele maanden op zijn lie en wordt vervolgens overgestoken naar een andere rvs tank voor verdere rijping.
Vlak voor botteling vindt een lichte filtering plaats.

Karakteristiek:
Lichtgeel met groene reflexen met een zeer aangename aromatische neus van voorjaarsbloesem, honing, banaan en wit fruit. Zeer frisse aanzet met tonen van peer, meloen en witte peper.
De afdronk is droog en plezierig met een lichte kruidigheid.

Wijn/spijs combinatie:
Zeer geschikt als aperitief, maar ook perfect bij lichte salades, de Aziatische keuken of sushi.  Serveertemperatuur: 9-10 graden.