Whisky van de Maand:

NOMAD OUTLAND WHISKY
Born in Scotland, raised in Jerez

Prijs per fles van € 36,99 voor € 32,99 70CL / 41,3%

Nomad Outland Whisky is formeel gezien geen Scotch whisky. Het wordt gedistilleerd, gerijpt en geblend en nogmaals gerijpt in Schotland waarna deze blend vervolgens weer verscheept wordt naar Spanje voor een finish in Pedro Ximénez vaten. Vandaar de term: Outland Whisky. Samengesteld uit ruim 30 verschillende whiskies (malt & grain) uit de Schotse Speyside. Na een eerste rijping van vijf tot acht jaar op bourbonvaten worden de whiskies geblend en rijpen vervolgens nog drie jaar verder op Oloroso Sherry butts. Hierna volgt transport naar Spanje waar de whisky een finish van minimaal twaalf maanden op Pedro Ximénez vaten krijgt. Het resultaat is een zacht zoete whisky, gebotteld op een sterkte van 41.3%, waarin zowel het Schotse als het Spaanse karakter prachtig tot uiting komt.

Kleur:
rood goud.

Neus:
aroma’s van gedroogde abrikozen en perziken, gerstemout, walnoot, vanille, mango, gekonfijte sinaasappelschilletjes, marsepein, honing, eikenhout en fijne kruiden.

Smaak:
romig en zoet met tonen van krentjes en rozijnen, gedroogd steenfruit, vanille, karamel, honing, noten en tropische specerijen. De afdronk is lang en verfijnd zoet met een mooie balans tussen de invloeden van de diverse bourbon en sherry vaten.

F5093E3B-EF49-418F-9DCA-69CDB918E434

Maandwijnen november/december

Italië

Passerì IGT Lazio (Chardonnay & Petit Manseng)
Revò IGT Lazio (Petit Verdot)
Equinox IGT Campania Rosso Amabile (Aglianico & Piedirosso)
Fletris IGT Primitivo Appassimento Salento (100% Primitivo)

Prijs witte wijn € 12,99 per fles
Prijs rode wijnen € 14,99 per fles
Actie 6 + 1 Combineren mogelijk.

Mario Ercolino heeft na een loopbaan bij verschillende fameuze wijnhuizen, waaronder Feudi di San Gregorio en Vinosia, het wijnhuis Nativ opgericht. Mario is een wijnmaker die de internationale wijnpers constant doet verbazen door zijn eigenzinnige werkwijze, vandaar zijn bijnaam: Super Mario. Nativ is ontstaan door oude wijngaarden weer nieuw leven in te blazen, dit door te investeren in moderne productietechnieken gecombineerd met een eigentijds beheer van de wijngaard. Het succes van deze wijnen heeft geleid tot het volgende project: de opzet van het wijnhuis MonteMajor, oorspronkelijk in Salento (Apulië), maar vervolgens ook in andere delen van Italië. Deze wijnen hebben al diverse onderscheidingen gekregen van onder andere Wine Spectator en de vooraanstaande Italiaanse wijncriticus Luca Maroni. We hebben 1 witte wijn en 3 rode wijnen geselecteerd als maandwijnen november/december uit het assortiment van MonteMajor uit 3 verschillende regio's: Lazio, Campanië en Apulië.

Witte wijn:
Passerì IGT Lazio (Chardonnay & Petit Manseng)

Wijn & Vinificatie:
Vernoemd naar de spreeuwen die graag een rijp druifje meepikken in de wijngaard. Gelijke delen Chardonnay en Petit Manseng. Na een koude schilinweking volgt een op temperatuur gecontroleerde vergisting en rijping op roestvrijstaal.

Karakteristiek:
Strogeel, geurig, rijp fruit en kruidig met een minerale toets. Vol en fris, aroma’s van gedroogde abrikoos en mango, met een vleugje honing. Fruitige droge afdronk.

Wijn spijscombinatie:
Serveer bij zachte en pittige kazen, salades, paté of gevogelte met bospaddestoelen. Serveertemperatuur: 10-12 graden.

Rode wijn:
Revò IGT Lazio (Petit Verdot)

Wijn & Vinificatie:
Afkorting van Revolution; geïnspireerd op de beweging van zon en maan, die bepalend is voor alles wat groeit en bloeit. Mono-cépage van Petit Verdot, een kleine druif met dikke schil en laag rendement, oorspronkelijk uit de regio Bordeaux. Na een koude schilinweking volgt een op temperatuur gecontroleerde vergisting en rijping op roestvrijstaal.

Karakteristiek:
Robijnrood, intens fruitig met aroma’s van specerijen. Zwoele, fluweelzachte tannines, karaktervol, mondvullend en rijk van smaak. Lange afdronk.

Wijn spijscombinatie:
Serveer bij gedroogde ham, pittige worsten, wildschotel of lamsvlees uit de oven. Serveertemperatuur: 18-20 graden.

Rode wijn:
Equinox IGT Campania Rosso Amabile (Aglianico & Piedirosso)

Wijn & Vinificatie:
De Aglianico & Piedirosso druiven zijn op 21 september handmatig geplukt. De naam Equinox komt uit het Latijn, Aequa-nox oftewel gelijke nachten, de overgang van zomer naar herfst wanneer de lengte van de dag gelijk is aan die van de nacht. Na een koude schilinweking volgt een op temperatuur gecontroleerde vergisting en rijping op vat.

Karakteristiek:
Robijnrood van kleur met een bouquet van rood fruit en specerijen. De wijn is fris maar heeft ook structuur en is mooi in balans.

Wijn spijscombinatie:
Serveer bij stevige kazen, (vlees)pasta’s en gevogelte. Serveertemperatuur: 17-18 graden.

Rode wijn:
Fletris IGT Primitivo Appassimento Salento (100% Primitivo)

Wijn & Vinificatie:
De druiven worden handmatig en laat, halverwege oktober, geplukt waardoor de druiven al gedeeltelijk zijn ingedroogd aan de stok. Men plukt uitsluitend 's nachts waardoor het primaire fruit en de frisheid goed bewaard blijven. Na een op temperatuur gecontroleerde vergisting van 15 dagen volgt direct de malolactische vergisting, waarna de wijn wordt overgepompt naar gebruikt Amerikaans eiken voor de duur van 12 maanden. Vervolgens krijgt de wijn een 2e rijping op nieuw Amerikaans eiken voor de duur van 6 maanden.

Karakteristiek:
Donkerrood van kleur met een uitbundig bouquet van amarene kersen, rode pruimen en accenten van rozijnen. De smaak is vol en vlezig met aroma’s van vanille, tabak en gekonfijt fruit. De afdronk is kruidig en zeer aanhoudend.

Wijn spijscombinatie:
Sublieme wijn voor bij gegrild rood vlees maar ook heerlijk bij wild en stoofgerechten. Serveertemperatuur: 17-18 graden