Whisky van de Maand:

Highland Park Einar

Prijs van € 49,99 1.0/40%.

Viking Einar Sigurdsson, graaf van Orkney van 1014 tot 1020, was een machtig heerser. Hij regeerde met ijzeren vuist en stierf uiteindelijk op het slagveld tijdens de Battle of Clontarf. Deze botteling maakt deel uit van The Warrior Series van Highland Park. Samen met Svein, Harald, Sigurd, Ragnavald en Thorfinn wordt zo wederom het Viking erfgoed van Highland Park geëerd. De verschillen tussen de onderlinge krijgers komen tot uiting in het aandeel Europees eiken Sherryvaten dat voor de bottelingen gebruikt is. De serie is oorspronkelijk ontwikkeld voor de travel retail.

De Highland Park distilleerderij ligt op het grootste eiland (Mainland) van de Orkney-eilanden, ten noorden van het vasteland van Schotland. Aangekomen per veerpont bij het plaatsje Stromness is het nog zo'n 20 minuten rijden naar de distilleerderij van Highland Park. De naam is afkomstig van de hoger gelegen heuvels achter de distilleerderij, dit gebied heette vroeger High Park. In 1825 is de legale stokerij opgericht (op het hek van de ingang staat 1798 vermeld). Na vele eigenaren gehad te hebben, is in 1937 de Highland Malt Distilling Ltd. opgericht. In het stillhouse van de Highland Park distilleerderij staan twee wash stills en twee spirit stills, die met stoom worden verwarmd. Tien washbacks zijn gemaakt van Oregon pine en twee zijn er van larikshout. Zo'n 20% van de mout is afkomstig van de eigen moutvloeren.
De turf voor het drogen van de groenmout komt van eigen grond, vlakbij de zee. De vaten die men gebruikt voor het rijpen van de new spirit zijn refill-, bourbon- en sherryvaten. Het water voor de bereiding van de whisky komt uit een bron, die in de heuvels boven de distilleerderij ligt en Cattie Maggie genoemd wordt. Dit water wordt ook gebruikt voor de inweking van de gerst bij de eigen moutproductie en is rijk aan mineralen en men haalt het via een pijpleiding naar de distilleerderij. Het water voor het koelen van de condensors komt van het riviertje de Crantit Burn.

Kleur: helder goud

Neus: zoete fruitigheid van ananas, stroop en gekonfijt fruit, gecombineerd met kruidige en rokerige tonen van het hout.

Smaak: flink rokerig met tonen van vanille en wat citrus. In de afdronk komt weer meer zoete vanille tevoorschijn, terwijl de rokerige houtonen nooit ver weg zijn.

Maandwijnen juli en augustus

Italië - Veneto

DOC Soave Classico / DOC Bardolino Classico

Prijs van € 8,99 voor € 7,99 per fles Doosprijs € 40
Combineren mogelijk.

Rode wijn:
DOC Bardolino Classico

Druivenras:
    55% Corvina, 30% Rodinella en 15% Molinara

Wijngaard:
De wijngaarden liggen verspreid rond de plaatsjes Bardolino, Cavaion, Lazise en Garda. Deze plaatsjes liggen allemaal aan de oost kant van het Gardameer. De bodem van de wijngaarden bestaan voornamelijk uit klei en kalksteen.

Karakteristiek:
Robijnrood van kleur met een mooie paarse glans. Heerlijke uitnodigende neus van fris jong fruit zoals zwarte kersen en bramen. Een soepele en zachte aanzet met veel fruitaroma’s van rood en zwart fruit. In de afdronk vooral sappige fruittonen van framboos en rode kers maar ook zeker kruidige accenten.

Wijn spijscombinatie:
Heerlijke wijn als borrelwijn bij een stukje salami of harde kaas. Tevens uitermate geschikt bij pastagerechten zoals lasagne, spaghetti bolognese en ravioli. Ook is de wijn zeer geschikt om licht gekoeld te schenken bij een barbecue. Serveer temperatuur: 16-18 graden (of koelen tot zo'n 12 graden).

Witte wijn:
DOC Soave Classico

Druivenras:
    70% Garganega & 30% Trebbiano
Wijngaard:
  De wijngaarden liggen in het hart van het classico gebied rond de plaatsjes Soave en Monteforte d’Alpone op een hoogte tussen de 150 en 200 meter boven zee niveau. De bodem bestaat hier vooral uit een vulkanische ondergrond met een toplaag van klei en basalt stenen.

Karakteristiek:
  Helder gele wijn met een groene zweem. Het bouquet geurend naar witte bloesem en wilde perzik. De smaak is fris en licht vettig van structuur met aroma’s van gele appel, kiwi en honing. De wijn is rond en toegankelijk met in de afdronk tonen van amandelen.

Wijn spijscombinatie:
Heerlijke wijn als borrelwijn, bij een milde worst, gedroogde ham en jonge kaas. Tevens uitermate geschikt bij pizza's met vis en zomerse salades. Serveertemperatuur: 9-10 graden.