Whisky van de Maand:

Gordon & MacPhail Reserve Craigellachie 1997 Cask Strength 57,1%

Prijs per fles 0,7 ltr. van € 69,99 voor € 59,99

Onafhankelijk bottelaar Gordon & MacPhail liet deze Single Malt bijna 16 jaar rijpen op eigen vat in eigen kelders, waar het vat uiteindelijk door Van Wees werd geselecteerd.

Cask type: Refill American Hogshead. Gestookt in november 1997, gebotteld in augustus 2013. Unchillfiltered en niet bijgekleurd. Cask number 115. Slechts 274 flessen.

Colour: Dark straw. - Nose: Sweet vanilla, ripe banana and kiwi fruit aromas. A subtle toasted malt edge develops. – Palate: Chilli spice initially with orange and green apple flavours. A white chocolate edge lingers. – Finish: Long and sweet.

De distilleerderij van Craigellachie is midden in het gelijknamige plaatsje gelegen. Deze plaats ligt precies bij de plek waar de bekendste rivieren van de Speyside samenstromen. De rivier de Fidddich mondt hier uit in de rivier de Spey. De naam Craigellachie komt uit het Gaelic en betekent "grote rots". De Craigellachie distilleerderij werd in 1888 gebouwd door P.J. Mackie en zijn zakenpartner. Mackie was o.a. de naamgever en uitvinder van White Horse whisky. Op de gevel van de distilleerderij van Craigellachie staat nog steeds met grote letters "White Horse Distillery Ltd.". Mackie was destijds ook de eigenaar van Lagavulin op het eiland Islay. Zijn partner Alexander Dewar bezat ook de Benrinnes distilleerderij, maar hij trok zich terug in 1900 en verkocht zijn deel aan Mackie. De keuze van de bouwplaats van de Craigellachie distilleerderij was niet alleen het goede water uit de nabijgelegen Convalheuvels maar vooral de ligging vlakbij het treinstation van de "Strathspey Railway". Dit was toen belangrijk voor de aanvoer van gerst en turf en de afvoer van de whisky. Deze spoorlijn is in 1967 helaas opgeheven en nu is het onder de naam Speyside een bekende wandelroute. In 1924 ging Mackie een samenwerking aan met Distillers Company Limited (DCL). In 1927 overleed Mackie en de firmanaam werd door de erven veranderd in White Horse Distillers Ltd. In 1948 kreeg de inmiddels door U.D.V. overgenomen distilleerderij elektriciteit. In 1964 werd het aantal stills verdubbeld. In 1998 werd de distilleerderij gekocht door John Dewar's Sons Ltd (Bacardi/Martini). In de distilleerderij staan nu twee wash stills en twee spirit stills die op stoom werken. De washbacks (8 stuks) zijn van Oregon Pine gemaakt. Vanaf 1975 wordt de new spirit per tankauto afgevoerd om op een andere plek te rijpen. De vaten voor de rijping zijn refill vaten. Het brouwwater haalt men uit een bron die ligt op de Little Conval Hill. Het koelwater voor de condensors komt uit de langstromende beek de Burn of Allachoy. Slechts 2 % van de geproduceerde maltwhisky van de Craigellachie distilleerderij wordt als single malt whisky gebotteld. Het overige deel wordt voor de Dewar's White Label blended whisky gebruikt.

Maandwijnen september

Italië - Campanië

Nativ Vico Riviera 99 / Nativ Rue dell’ Inchiostro

Prijs van € 12,99 voor € 10,99 per fles Doosprijs € 60
Combineren mogelijk.

Rode wijn:
IGP Aglianico Campania "Rue dell’ Inchiostro"

Druivenras:
100% Aglianico

Wijngaard:
De wijngaarden zijn gelegen op diverse heuvels verspreid over de streek Irpinia. De bodem bestaat hier vooral uit klei en is vulkanisch met een mix van mineralen en as.

Karakteristiek:
Intens donkerrood met paarse schakeringen. Stuivend, in de neus bosfruit zoals bramen en bosbessen, een heerlijke zachte aanzet met wederom veel fruitnuances in de smaak. De wijn is sappig en bezit naast het fruit ook specerijen zoals kruidnagel en komijn. De afdronk is zacht met een aangenaam zoetje van rijp zwart fruit.

Wijn spijscombinatie:
Runderstoof, lamsbout uit de oven of  geconfijte eendenbout. Serveertemperatuur rond de 18 graden.

Witte wijn:
IGP Beneventano Falanghina “Vico Riviera 99”

Druivenras:
100% Falanghina

Wijngaard:
De wijngaarden liggen op de heuvels binnen de streek Beneventano, ten noordoosten van Napels. De wijngaarden liggen op een hoogte tussen de 450 en 600 meter boven zeeniveau. De grond hier is voornamelijk vulkanisch met kalkhoudend klei.

Karakteristiek:
Strogeel van kleur met een uitnodigende neus van geel fruit zoals abrikoos en perzik. Een vettige aanzet met aroma’s van amandelen en honing en wederom rijp geel fruit. De wijn is bijzonder elegant en fris met in de afdronk een lichte mineraliteit.

Wijn spijscombinatie:
Zeer geschikt als aperitief-wijn maar ook prachtig bij gebakken vis, gekookte mosselen en spaghetti vongole. Serveertemperatuur 10 tot 12 graden.